top of page

Wat is spiritualiteit?

Bijgewerkt op: 24 jul. 2020

Sommige mensen ademen spiritualiteit en voor sommigen is het onbekend terrein. Spiritualiteit is een heel breed begrip en kan voor iedereen wat anders betekenen. Spiritualiteit is niets meer dan persoonlijke ontwikkeling op diep niveau. En daar zijn echt niet perse geitenwollen sokken en yoga voor nodig. ;-)


Wat betekent spiritualiteit?

Spiritualiteit betekent letterlijk alles wat heeft te maken met jouw spirit, oftewel geest. Het gaat om een bewustwordingsproces.


Je bestaat uit 4 basislagen:

1) De geest (jouw kern)

2) De ziel (psychisch)

3) De mind (mentaal emotioneel) en

4) Het lichaam (fysiek).


Voorbij groei in fysieke skills, voorbij mindset, voorbij emoties: daar ligt spiritualiteit. Het heet niet voor niets ‘spiritualiteit’, daar zit het woord ‘spirit’ in. Oftewel: jouw geest. Jouw geest kent geen limieten, die limieten die jij hebt worden namelijk bepaald door jouw brein. En jouw brein kun jij zelf aansturen, door een betere mindset te creëren met jouw geest. Jouw mind is dus niet jouw spirit, daar kan soms nog wat verwarring door ontstaan. Maar het rijtje hierboven geeft jou een duidelijk overzicht van de lagen waaruit jij bestaat.


Dagelijks leven en spiritualiteit

Spiritualiteit heeft veel raakvlakken in hetgeen waar wij mee bezig zijn in het dagelijks leven en hetgeen dat wij beschouwen als persoonlijke ontwikkeling. Werken aan je mindset is bijvoorbeeld super gaande de laatste jaren: steeds meer mensen ontdekken de kracht van je brein, je mindset en het aansturen daarvan. Dit vind ik ook (deels) vallen onder spiritualiteit, omdat je hier je grenzen aan het verleggen bent en op een bewuste manier met je werkelijke zelf aan het werken bent, richting je geest en met je geest (jij bent je geest).


Bewustzijn

Spiritualiteit is een enorm breed begrip en iedereen kan er een andere invulling aan geven. Het is daarom ook moeilijk in één post te omvatten wat het precies is. Spiritualiteit heeft in ieder geval te maken met de grootte van jouw bewustzijn. Maar je hoeft er niet bewust van te zijn om spiritueel te zijn. We zijn allemaal spiritual beings: we streven allemaal naar een goed gevoel en geluk, dat houdt voor iedereen wat anders in.


De kern als basis

Onthoud dat jijzelf altijd de basis bent van spiritualiteit. Je hoeft dus niet (meteen) tarotkaarten, kristallen en een yogamat aan te schaffen. Al kunnen dit soort beoefeningen jou zeker helpen met je spirituele groei. Ikzelf ben pas later begonnen met het ontdekken van de vele stromingen binnen spiritualiteit.


Overal staat hetzelfde centraal: de bron, het universum, God, Allah of welke vorm jij beschouwd als de bron. Je kunt het voelen. Spiritualiteit is er om je te connecten met jouw ware essentie: jij als onderdeel van deze bron. In de wereld van spiritualiteit zijn er veel energieën waarmee je kunt connecten. Niet elke energie is even zuiver, dus ik raad je ten alle tijden aan om bij de energie van de bron te blijven. Dan weet je dat je altijd op het juiste pad blijft.


Door te volgen wat de bron jou laat zien, zal jij grootste gaan leven: in jouw volledige potentie. Streef jij naar (grote) successen (succes in geluk, liefde, carrière en / of wat jij ook verstaat onder succes)? Werk dan met de guidance van de bron (divine guidance). Hierin bestaan namelijk geen limieten, hier is alles mogelijk en dat betekent dat de kans op jouw succes vele malen groter wordt dan wanneer jij leeft vanuit jouw brein.


Jouw brein en spiritualiteit

Omdat jouw brein zelf is gericht op logica, creëert het limieten. Door alleen als waarheid te beschouwen wat jouw brein kan begrijpen, zal jij jezelf oneindig limiteren. Kun jij voorbij de limieten van jouw brein kijken? Dan zal je merken dat de wereld veel groter is en dat er véél meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt.


Je brein is top en kun je zeker gebruiken als gereedschap om te komen waar je wilt komen (of dit nu genieten van het heden is of het behalen van een carrièredoel), maar laat jouw brein jou niet leiden als je kiest voor jouw dromen in overvloed. Dan ervaar je altijd limitaties. Kies voor de juiste samenwerking tussen jouw brein en jouw geest. Dat is hoe spiritualiteit jou kan helpen om succes te behalen in het leven als mens.


Wat spiritualiteit doet

Spiritualiteit brengt je bij jouw ware kern. Ik ben ervan overtuigd dat alles wat je nodig hebt, in je zit. Iedereen bewandeld zijn eigen pad en iedereen is een unieke samenstelling van mind, body en spirit met unieke features. Stap in je eigen kracht en laat het vuurtje dat in je zit vóór jou werken in plaats van tegen jou.


Doe de moeite om jezelf op dieper niveau te leren kennen. Ga niet steeds op zoek naar antwoorden en richtingaanwijzers buiten jezelf. Connect dieper met jezelf, leer diepgaander reflecteren, optimaliseer je mind, body en spirit en bouw aan jezelf en je intuïtie.


Actie

Wil je meteen actie ondernemen en de diepgang induiken? Dan raad ik je aan om mijn e-book 'Leider van Geluk' te lezen. Dit is het meest toegankelijke product en is volledig gebaseerd om het beste uit jezelf te halen, jezelf te leren kennen op dieper niveau en jezelf optimaliseren, zodat je in jouw volledige potentie terechtkomt. Het boek bestaat uit zowel informatie als uit opdrachten, zodat je alle informatie direct in je leven kunt implementeren. Kennis + actie + geloven in jezelf = het recept voor zelfoptimalisatie. Wil je meer producten checken? Dat kan hier. :-)

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page