top of page

Wat is healing en hoe begin je jouw healingproces?

Bijgewerkt op: 24 jul. 2020

Healing betekent letterlijk 'helen'. Net als dat jouw huid heelt van een wond, kun je jezelf ook op mentaal, emotioneel en energetisch niveau healen. Vaak lopen we tegen blokkades aan en zijn we zelfdestructies (zonder dat we het doorhebben) en begrijpen we niet waarom. Grote kans dat je healing nodig hebt op mentaal, emotioneel en / of energetisch (spiritueel) niveau. In deze post lees hoe jij jezelf mentaal, emotioneel en energetisch kunt healen. Als je dit begrijpt, heb je al een mooie basis.


Wat is healing?

Het is als eerst belangrijk om te beseffen dat we niet alleen bestaan uit een fysiek lichaam, maar ook een mentaal, emotioneel en energetisch lichaam. Veel mensen in onze Westerse samenleving leven alleen vanuit het fysieke lichaam. Soms zijn ze nog net bewust van je mentale zelf (mindset), maar een van de belangrijkste dingen wordt vaak vergeten: jouw spirit, oftewel jouw energetische lichaam. Dit is een enorm belangrijk onderdeel van jezelf, want dit is de universele jij en de hele kern van jouw bestaan.


Je hebt dus fysieke healing: jouw lichaam is voor een groot deel van in staat om zichzelf te helen. Daarom is het belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam. Je wilt niet dat jouw zelfhelend vermogen verdwijnt omdat je je fysieke lichaam verwaarloost, right? De healing waar we nu over praten is dus niet hetzelfde als het genezen van medisch erkende ziekten en aandoeningen, hieronder vallen o.a. ziekenhuisberoepen, tandartsen en huisartsen.


Healen doe je zelf

Dan komen we ook meteen aan bij het volgende: healing kun je zowel alleen doen als met hulp van anderen. Het allerbelangrijkste voor jezelf is ten alle tijden dat je jouw healingproces niet uit handen geeft, maar dat je er zelf verantwoordelijk voor blijft. Anderen kunnen jou zeker helpen, ondersteunen en jou dingen leren, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.


Een arts kan jou vertellen dat jij een pil moet nemen, een diëtist kan jou vertellen wat je wel en niet moet eten en iemand anders kan jou weer vertellen dat je dit en dat moet doen. We zijn geconditioneerd met het idee dat anderen het beter weten, we hebben immers specialisten en experts, toch? We zoeken steeds naar externe oplossingen en antwoorden: mensen die ons verder kunnen helpen, ons iets kunnen leren en onze problemen voor ons oplossen. Maar we vergeten onszelf: onze eigen intuïtie. Alles wat we nodig hebben, zit al in onszelf.


De vicieuze cirkel van lijden

Het probleem is dat we tegelijkertijd zo zijn geconditioneerd dat confrontatie ongemakkelijk is. We lopen weg als ons een spiegel wordt voorgehouden en willen onszelf absoluut niet deze spiegel voorhouden. We lopen weg voor vervelende gevoelens die werkelijk in ons schuilen en we proberen de pijn te bedekken met uitgaan, verdovende middelen, omringd zijn door anderen en alles wat er maar voor zorgt dat we ons niet geconfronteerd hoeven te voelen.


We stappen uit het heden, uit het moment en raken disconnected van onszelf. En vervolgens gaan we weer buiten onszelf op zoek naar oplossingen om geheald te worden. Here it is: de eindeloze vicieuze cirkel van lijden. We blijven weglopen voor onszelf. Hier komen we aan bij de eerste stap van healing: zelfreflectie.


Het healingproces

Een healingproces is heel persoonlijk en is daarom voor iedereen anders. Je kunt jouw healingproces niet vergelijken met die van een ander. Wat voor jou werkt hoeft voor een ander niet te werken en daarom is het belangrijk om bij jezelf te blijven en zelf te ontdekken wat werkt voor jou.


Daarbij kan een healingproces een tijdje duren. Healing is geen trucje, maar een proces dat tijd nodig heeft. Dwing jezelf dus niet om binnen een week gehealed te zijn, maar gun jezelf de tijd die je nodig hebt. Forceren om jezelf te healen binnen een bepaalde tijd werkt je alleen maar tegen. Hieronder deel ik een aantal manieren die jou kunnen helpen om te healen.


1. Zelfreflectie

Bewustwording is altijd nummer één als het gaat om het maken van verandering. Zelfreflectie lijkt zo makkelijk, maar toch zijn er weinig mensen die hier intensief mee bezig zijn. Soms is het al een drempel voor je om alleen met jezelf te zijn, zonder afleidingen. En als je dan zit met jezelf om jezelf een spiegel voor te houden, kan het snel ongemakkelijk worden omdat jouw innerlijke wond tevoorschijn komt. En dat veroorzaakt pijn, waardoor veel mensen er graag weer van weglopen. Pijn of ander ongemak voelen is oké, dat hoort erbij.


Accepteer wat je van binnen voelt, herken het en erken het. Reflecteer op dit gevoel: wat voel ik precies? Waar komt het vandaan? Waarom voel ik me zo? Wanneer voel ik me zo? Stop je gevoelens niet weg, want dan stop je letterlijk een deel van jezelf weg. Accepteer het. Na acceptatie zal je ervaren dat de intensiteit van deze moeilijke gevoelens wegvloeit. Alleen door acceptatie kun je het loslaten.


2. Commitment en consistentie

Van één keer een appel eten ben je niet meteen gezond en van één keer een seminar volgen over vastgoed, ben je niet meteen miljonair. Er is een doel en om een doel te behalen moet je daar consistent aan werken.


De commitment met jezelf is daarvoor belangrijk, zodat je weet wat jouw prioriteit is. Je moet niet alleen gemotiveerd zijn, het moet een missie zijn. Maak van jouw healing een missie en besteed er dagelijks tijd aan. De kleinste dingen kunnen samen zorgen voor een groot effect. Elke keuze die je maakt en elke handeling die je verricht heeft invloed op de uitkomst.


Creëer een goede avond en ochtendroutine voor jezelf, gebruik de zondag als self care day en gebruik elke laatste dag van de maand om te reflecteren en om iets extra's te doen, zoals een 1 op 1 healing sessie. Creëer voor jezelf de juiste consistentie en vul dit in met healing methoden die voor jou werken, zoals meditatie, bidden, de natuur in gaan, journaling en therapie. Door dagelijks bewust te zijn van jouw fysieke, mentale, emotionele en energetische gezondheid en hier daadwerkelijk naar te luisteren, kun jij jezelf geven wat je nodig hebt.


3. Sta open

Een healinigproces is vaak juist nodig voor de dingen waar we ons voor afsluiten: de confrontatie doet pijn en ons eerste instinct is om deze pijn te voorkomen, waardoor we muren opbouwen rondom de wond. Als je je blijft afsluiten voor confrontatie, voor verandering en voor nieuwe dingen, zal jij je voor eeuwig tegenhouden van jouw volledige potentie en geluk. Sta open. Voor liefde, voor hulp, voor verandering, voor nieuwe mensen en voor een nieuwe toekomst.


4. Stop het verleden niet weg

Het verleden is voorbij. Door je verleden te healen, zorg je ervoor dat jouw wond geen negatieve invloed meer heeft op het heden, maar dat je dit omzet in positiviteit, zoals lessen en nieuwe skills die je juist in het heden kunt gebruiken. Door jouw verleden te healen en je open te stellen voor de toekomst, creëer jij de beste versie van jezelf in het heden. Onthoud dat het verleden en de toekomst samen het heden creëren, dus duw het verleden niet weg, want dan duw je een belangrijk deel van jezelf weg.


5. Ontdek manieren van healing

Zoals je net ook al las: een healingproces is super persoonlijk en er zijn verschillende manieren die kunnen bijdragen aan jouw healingproces. Onthoud dat al jouw lichamen (fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch) in verbinding staan met elkaar en dat je het beste deze kunt combineren voor jouw ultieme healing. Hieronder vind je een aantal manieren van healing die jou kunnen helpen met je persoonlijke proces:

 • Religie

 • Bidden

 • Mediteren

 • Energiehealing

 • Schrijven (journalling)

 • Creativiteit uiten

 • Connecten met de natuur

 • Praten

 • Muziek maken en luisteren (o.a. sound healing zoals 432 Hz)

 • Dansen

 • Zingen

 • Beweging

 • Zelfreflectie

 • Eye gazing (met jezelf, doe dit alleen als je weet hoe je dit veilig doet)

 • Clean eten en genoeg water drinken

 • Sun gazing (doe dit veilig)

 • Moon gazing

 • Support van kristallen (door ze bijvoorbeeld bij je te dragen en ermee te mediteren)

 • Personal Energy Reading (klik hier voor meer informatie)

 • Lezen (pas op dat je niet alle informatie klakkeloos overneemt en zorg dat je eerst goed in verbinding staat met je ware zelf, zodat je de juiste informatie kunt opnemen. Klik hier voor meer informatie)

 • 1 op 1 healing sessie

 • Tijd alleen spenderen

 • Grenzen aangeven

 • Nee leren zeggen

 • Leren niets persoonlijk op te vatten

 • Jezelf en anderen beter leren begrijpen

 • Leren connecten met en leven vanuit je heart space (uit je brein, naar je hart

 • Breathwork

 • Liefde geven en ontvangen (met random mensen, in relaties, met dieren etc.)

 • Vasten

 • Detox (bijv. dopamine detox, juice detox, social detox, social media detox)

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page